A parodoncium magában foglalja az ínyt, gyökércementet, gyökérhártya rostokat, fog körülötti csontot. Ezeken a  területeken a  gyulladásos elváltozásait kell megszüntetni.

Az íny kezdeti gyulladásos elváltozásait (gingivitis) viszonylag könnyen és gyorsan meg tudjuk szüntetni.

Ehhez egy  fogkő eltávolítás (depurálás), illetve a páciens szájhigiéniai technikájának instruálására és  motiválására  van szükség.

Előrehaladottabb állapotban azonban már nem csak az ínyt, hanem az íny alatti kemény szöveteket is megtámadhatja a gyulladás. Ekkor beszélünk fogágybetegségről (parodontitis).

Fogak sínezése

Foglazulás esetén nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, hiszen ilyenkor még van lehetőség a kilazult fogak rögzítésére.

Egyik megoldás a meglévő fogak sínezése.

Ez azt jelenti, hogy valamilyen fix egységbe foglalják a fogakat, és ez az egység rögzíti a kilazult fogakat is.

Ha néhány fog meglazult, akkor azokat, valamint a velük szomszédos, még nem laza fogakat lecsiszolja a fogorvos, és koronákkal egybeöntve rögzíti az egészet.

Ilyen esetben természetesen még fokozottabb hangsúlyt kell helyezni a fogmosásra, a fogak alapos tisztítására – ám a fogak így még hosszú éveken keresztül a szájban maradhatnak.


Paradontológiai kezelések

A fogágybetegség nem visszafordítható folyamat, azonban lehetséges a csontveszteség és a gyulladás megállítása.

Előkészítő kezelésként általában ultrahangos fogkő-eltávolítás történik az íny felett és íny alatt is.

Az íny feletti fogkő elsősorban ultrahangos depurátorral történik, míg az íny alatti fogkő eltávolítása főként kézi műszerekkel történik, ez az eljárás az úgynevezett kürettálás.

Zárt kürettálás során történik az íny alatti tisztítás, melynek során a gyulladt szöveteket, tasakfalat és a fertőzött gyökércement réteget távolítják el egy speciális eszközzel.

Nyitott kürettálás során a mély, nehezen hozzáférhető tasakokat megtisztításra- és a gyökérfelszínek elsimításra kerülnek. A fog külső és belső oldalán metszéseket szükséges ejteni az ínyben, hogy lebeny képződjön az íny alatt fekvő területek jobb ráláthatósága, eredményesebb tisztíthatósága érdekében.

Végül a műtéti területet a beavatkozás végén varratokkal látják el.

A kürettálás helyi érzéstelenítésben történik, így a beavatkozás fájdalommentes a páciens számára.

Gyakran előfordul, hogy olyan nagy kiterjedésű szuvasodással fordul valaki a fogorvoshoz, hogy a preparált üreg, vagy korona határa mélyen az íny alá esik.

Fogeltávolítás helyett ma már lehetséges ezeknek a fogaknak a megmentése is azáltal, hogy a fogat a fogorvos kissé kiemeli az ínyből, aminek következében a koronai rész meghosszabbodik és a fog biztonságos helyreállítása elvégezhető.

A koronahosszabbítás kétféle eljárással történhet: pár hetes fogszabályozással, aminek az eredményeként az adott fogat a szomszédos fogakon megtámasztva lehet kiemelni. A másik lehetőség pedig a helyi kis operáció, amikor a fog körüli ínyt lejjebb műtik.


A szájnyálkahártya problémákról

A szájüregi gyulladások jelentős része alapos száj- és fogápolással megelőzhető.

A fennálló szájüregi gyulladások kezelése pedig a gyulladás típusának megfelelően antibiotikummal történhet, emellett a gyógyszeres kezelés lokális, fertőtlenítő hatású ecsetelőkkel, szájöblítőkkel egészíthető ki.

A gyógyításában főként a helyi kezelés jöhet szóba, erre többféle antiszeptikus szájöblögető alkalmas. A kezelés során a fogorvosok törekednek a száj fertőzött hámtól való megszabadítására, ám ez természetesen csak fokozatosan történhet meg.

Nagyon fontos azonban felkeresni a fogorvosunkat amennyiben nem múló fájdalmat, szokatlan alaki-, méret- vagy szín elváltozást tapasztalunk szájüregünkben, hiszen a többnyire könnyen és gyorsan kezelhető szájpenész és afta mellett vannak súlyosabb szájüregi megbetegedések is, például a szájüregi daganatok, vagy a rák.

Csak a betegség korai felismerése teszi lehetővé a páciens gyógyulását, aminek alapvető feltétele a rendszeres kontrollvizsgálatokon való részvétel.

Fogászati ​​kezelési garancia

Minden kezeléshez átfogó kezelési garanciát nyújtunk, hogy nyugalmat és fedezetet nyújtsunk Önnek.

Tudjon Meg Többet >

Szeretne több információt tudni?