A fogak elvesztése mindenkit megvisel, hiszen a foghiány egy kevésbé esztétikus állapot, s az ember kevésbé mer mosolyogni miatta, emellett megnehezül a rágás, nehézségek léphetnek fel a hangképzésben és a komfortérzet hiánya miatt állandósuló feszélyezettség kerítheti hatalmába az embert.

A fogászati célú implantológia, avagy műgyökér beültetés hazánkban is évtizedes múltra tekint vissza. Mára tehát a fogbeültetés a magyar fogászati szféra meghatározó részévé vált, hiszen ez a legmodernebb eljárás a foghiányok pótlására.

Az implantálás lehetővé teszi a fogak egyenkénti pótlását, az egészséges szomszédos fogak lecsiszolása nélkül, emellett az implantációs fogpótlás olyan érzést kelt mintha a páciens visszakapta volna a saját, egészséges fogait. A beültetendő minőségi anyagok, illetve a kifinomult műtéti technikának köszönhetően az implantálás ma már fájdalommentes rutin beavatkozásnak számít a fogak funkcionális- és esztétikai rehabilitációját tekintve.

Ki kaphat fogimplantátumot?

Magyarországon minden 18. életévét betöltött, jó egészségi állapotban lévő páciensnél végezhető fogbeültetés. Az implantáció alkalmas bármilyen életkorban a fogak pótlására, akár egy fogról, vagy teljes foghiányról van szó. Egyes esetekben azonban nem kerülhet sor fogimplantátum behelyezésére, például cukorbetegség, szívbetegség, kezeletlen magas vérnyomás, vérzékenység esetén.

Milyen élettartamúak és milyen anyagokból készülnek implantátumok?

Implantáláskor az állcsontba kizárólag szövetbarát anyagok ültethetők be, hogy a műgyökér lökődjön ki a szervezetből, így általában titánból készülnek.

Megfelelő szájhigiénia, és rendszeres fogorvosi kontroll mellett hosszútávon a szájüregben maradhatnak az implantátumok, de mivel a műgyökérre készített fogpótlások (koronák, hidak, műfogsorok) jelentős igénybevételnek vannak kitéve, érdemes őket 10-15 évente kicseréltetni.

A műgyökér azonban továbbra is a szájüregben marad, azt nem szükséges cserélni.

Az implantálás menetéről

Az implantátum behelyezését számos előkészítő fázis előzi meg, hiszen az implantálást megelőzően teljes körű állapotfelmérés, és az implantálás szakaszainak pontos megtervezésére van szükség.

Amennyiben a páciens csontmennyisége megfelelő a beültetéshez, a műgyökér behelyezése során a fogimplantátumot az elveszített fog helyére beültetik, hogy erre rögzíthessék a koronákat, hidakat és protéziseket.

A beavatkozás az implantátumok számától függően egy-másfél órás rutinműtétét igényel, amely helyi érzéstelenítésben, teljesen fájdalommentesen történik.

A behelyezést követően 3-4 hónap gyógyulási idő következik, amit követően a páciens a műgyökérre megkapja a szükséges fogműveket, koronákat, hidakat, műfogsorokat.A beavatkozás után felléphetnek apró kellemetlenségek (duzzanat, fájdalom), ezeken gyógyszerekkel lehet segíteni.

Miért lehet szükség arcüreg-emelésre, vagy csontpótlásra?

Ahhoz, hogy az implantálás sikeres legyen, egyes esetekben kiegészítő beavatkozásokat kell elvégeznie a műtéttel megbízott szájsebésznek.

Az arcüreg-emelés, vagy más néven a Sinus-lift akkor válhat szükségessé, ha a sorvadt felső állcsont nagyőrlőinek területén nem áll elég csont rendelkezésre, ezért műtéti beavatkozással és csontpótló granulátum segítségével meg kell emelni az arcüreget.

Régóta fennálló foghiány esetén az íny és a csont elsorvadhat.

Amennyiben páciens csontmennyisége a vizsgálatok alapján nem elegendő a beültetendő műgyökér helyén, csontpótlásra lehet szükség, ami azt jelenti, hogy a beavatkozás során a beültetendő területre csontpótló anyag kerül behelyezésre.

A csontpótló műtétet fájdalommentesen, helyi érzéstelenítésben történik, s gyakran vele egy időben elvégezhető az implantátum behelyezése is. Néha azonban pár hónapnyi gyógyulási idő szükséges a csontpótlást követően.

Fogászati ​​kezelési garancia

Minden kezeléshez átfogó kezelési garanciát nyújtunk, hogy nyugalmat és fedezetet nyújtsunk Önnek.

Tudjon Meg Többet >

Szeretne több információt tudni?