Összegyűjtöttük mind azokat a kérdéseket, melyekre a pácienseink gyakran választ keresnek és ezt szeretnénk Önnel megosztani. Bár a legtöbb kérdésére valószínűleg fogorvosa fogja megadni majd a választ, de reméljük ez kezdettben segítséget nyujt! Várjuk szeretetettel további kérdéseit és látogatásat a klinikánkra.

Kezeléssel kapcsolatos kérdések

A legtöbb esetben a gyógyulási időszak csak néhány napig tart. Szedjen fájdalomcsillapítót és antibiotikumot a fogorvos vagy a szájsebész előírása szerint. Az alábbi tippek elősegítik a gyógyulást.

  • Normális reakciók a műtét után: duzzanat, fájdalom, szájnyitási korlátozás, érzékenység és némi vérzés az első napon.
  • Amíg a szája zsibbad, vigyázzon, ne harapja meg az arca vagy az ajka belsejét, vagy a nyelvét. Ha az érzéstelenítés hatása elmúlt (kb. 2-3 óra), enni tud. Kerülje a forró és fűszeres ételeket és italokat, valamint a tejtermékeket (joghurt, tejszín, sajt, tej stb.) A következő néhány napban.
  • Kerülje el a terület nyelvével történő dörzsölését vagy az ujjaival való megérintését.
  • Ne feküdjön laposan. Ez meghosszabbíthatja a duzzanatot. Támassza fel a fejét párnákkal.
  • Az első 24 órában használjon jégcsomagot az arca külső részén, óránként legfeljebb 10 percig.
  • Pihenjen a műtét után. Kerülje a fizikai aktivitást, a sportot, a szaunát stb., Mert ez fokozhatja a vérzést és a duzzanatot.
  • A műtét napja mossa meg a fogát, kivéve a műtéti területet, de másnaptól kezdve fokozott figyelmet fordítson arra, hogy puha fogkefével mossa ezt a területet!
  • A műtét után ne dohányozzon legalább 24 órán át, és a következő hetekben is próbálja csökkenteni a dohányzást. A dohányzás késlelteti a gyógyulást, csökkenti a vérellátást, és csírákat és szennyeződéseket hozhat a műtét területére.
  • Ellenőrzés és varrateltávolítás egy hét után.

FOGFEHÉRÍTÉS

Napjaink egyik legdivatosabb fogászati kezelése a fogak fehérítése.
A fogfehérítés segít eltávolítani azokat a felületi elszíneződéseket, melyek az évek során a zománcrétegre lerakódtak, ennek megfelelően a fogszín több árnyalatnyi világosodásra képes.

 

A rendelői fogfehérítés menete:

 

Első lépésben a fogakat letisztítjuk és polírozzuk.

 

Majd egy  ajakterpeszt helyezünk fel, amely eltakarja, védi az ajkakat a kezelés során, majd egy ínyvédő géllel bekenjünk az ínyt és a lágy részeket, hogy a magasabb koncentrációjú fogfehérítő zselétől megóvjuk azokat.

 

Ezt követően a fogfelszínre felvisszük a fogfehérítő zselét, melyet lámpával megvilágítunk. Az UV-B fény hatására aktivizálódik a fogfehérítő anyag.

 

A fogfehérítés végén védőréteggel vonjuk be a fogakat. A kezelést követő 48 órában, kerülje a dohányzást és azoknak az ételeknek és italoknak fogyasztását, amelyek elszíneződést okozhatnak. Ilyen például, a kávé, tea, cola és a vörösbor.

 

BELSŐ FOGFEHÉRÍTÉS

Csak gyökér kezelt fogak esetében végezzük a belső fogfehérítést!

Mivel gyökérkezelés hatására  a fog elveszíti a színét, elszürkül.

A belső fogfehérítés annyiban különbözik az otthoni vagy az rendelői fogfehérítéstől, hogy a fehérítő gélt a fog belsejébe kialakított kis résbe helyezzük el és egy ideiglenes tömőanyaggal zárjuk le.

Ezt a folyamatot általában 3 alkalommal ismételjük, 5-10 naponta, míg a színe megfelelő nem lesz.  Ha elértük a kívánt szint a fogat tömőanyaggal véglegesen lezárjuk.

Minden 18. életévét betöltött, jó egészségi állapotban lévő páciensnél végezhető fogbeültetés. Az implantáció alkalmas bármilyen életkorban a fogak pótlására, akár egy fogról, vagy teljes foghiányról van szó. Egyes esetekben azonban nem kerülhet sor fogimplantátum behelyezésére, például cukorbetegség, szívbetegség, kezeletlen magas vérnyomás, vérzékenység esetén.

 

Megyeri Dent Clinic

Megbízható és professzionális fogászati klinika Budapesten

Látogasson el fogorvosi rendelőinkbe